Gehoord, gezien, gelezen en gedacht

Huisvrouw het hoogste ambt?

Als je een weekje weg bent, ligt er een stapeltje kranten op je te wachten bij thuiskomst. Die moeten nog wel gelezen worden. Vind ik. Ik las de krant van donderdag 28 en vrijdag 29 juli na elkaar, op dezelfde avond. Er vielen me twee artikelen op: in de ene krant stond iets met de kop: “Ruim baan voor vrouwen in de kerk”, het andere artikel was bedoeld als “Bemoediging voor eenverdieners”.

Almatine LeeneOp New-Wine had ik een seminar gevolgd van Almatine Leene. Zij is een gereformeerde theologe, die veel studie heeft gemaakt over de positie van mannen en vrouwen in de kerk. Het onderwerp van het seminar was: eenheid tussen mannen en vrouwen. Aan de hand van een aantal bijbelteksten vertelde zij een en ander over die eenheid. Ze benadrukte dat er een lijn in de bijbel te vinden is,  te beginnen in Genesis. Uit dit boek werden met name de hoofdstukken 1, 2, en 3 benoemd. Oude bekende teksten, die toch weer nieuw bleken te zijn. Wat mij vooral opviel is de gelijkheid tussen man en vrouw, samen voor de schepping zorgen en heersen.

In hoofdstuk 3 wordt de vloek na de zondeval genoemd. De zwangerschap die een last wordt genoemd, het begeren van je man, het heersen van je man. De man die moet zwoegen om zijn brood te verdienen. Let wel, dit is een vloek, geen nieuwe opdracht van God aan de mens. Het lijkt of hier de eenheid tussen mannen en vrouwen verscheurd wordt en er nieuwe taken gegeven worden. (bedenk ik nu) In het dagelijkse leven is deze vloek opvallend: mannen die van hun werk hun afgod maken, vrouwen die verdrinken in het (al dan niet) hebben van een relatie. In Efeziërs 5:21-33, dat ook nog aan de orde kwam, gaat het opnieuw over eenheid. Over het samenwerken,  zoals ook in Genesis 1 is genoemd.

Toen dus die kranten. In het eerste artikel staan een aantal argumenten voor meer vrouwen op leidinggevende posities in de kerk. Er wordt vanuit de missionaire praktijk gekeken. En ik ontdekte geen bijbels argument hiervoor. Uit de praktijk blijkt dat vrouwen hun mannetje kunnen staan, vind ik geen sterk argument. Het andere argument: hier is een zendingssituatie, dus alle hens aan dek evenmin. Het laatste argument: het is niet meer te verkopen, dat hoog opgeleide vrouwen in de kerk geen ambten/ leidinggevende taken mogen vervullen.

Ik vind het wel een gemis dat er geen vrouwen in de leidinggevende taken van een kerk zijn. Ik weet (bijna) zeker dat veel conflicten binnen een kerkelijke gemeente niet zo dramatisch zouden verlopen als er vrouwen mee kunnen denken en beslissen… en toch ben ik er niet uit wat er nu precies in de bijbel wordt bedoeld met de zwijgteksten en andere teksten..

Dan het volgende artikel, bedoeld als bemoediging voor eenverdieners. De regering heeft bedacht dat vrouwen moeten emanciperen en dat emanciperen bestaat in hun visie dan vooral uit betaald werk doen. Een eenverdiener betaalt veel meer belasting dan tweeverdieners met hetzelfde gezamenlijke inkomen. Ik heb er wel eens tabellen van gezien en het is ook werkelijk bizar hoe groot het verschil is in belastingaanslag. Zo worden mensen onder druk gezet om toch te (moeten) werken. De schrijver van deze bemoediging is onderwijzer en oud-SGP raadslid. De SGP, en ik dacht ook de CU, heeft zich hard gemaakt tegen deze wet. Zonder resultaat tot nu toe.
Deze auteur probeert helder te krijgen dat het natuurlijk belachelijk is wat de regering bedacht heeft, maar dat er ook een goede kant aan kan zitten. Hij ontwaart een soort geuzengevoel bij zichzelf. Laat de man maar de kost verdienen, en er zijn best nog wel mogelijkheden om te bezuinigen. En hij geeft een aantal tips, zoals minder dure verjaardagskado’s kopen, want verwennen is slecht. (overigens maak ik het mee dat er in gezinnen al helemaal geen geld is voor kado’s).  In mijn beleving zijn het nogal elitaire opmerkingen en van bovenaf opgelegde zaken. Altijd makkelijk om iets voor/over anderen te bedenken, als je zelf vast wel een redelijk/goed inkomen hebt.

Wat mij bovenal verbaasde/irriteerde/frustreerde waren de opmerkingen over studeren. Als er minder gezinsinkomen is, kunnen misschien niet alle kinderen studeren. Dan is het (uiteraard) logisch, dat de jongens wel studeren en de meisjes niet. Want, de jongens moeten later de kost verdienen, en de meisjes “- als zij in Gods voorzienigheid een gezin mogen stichten en kinderen ontvangen- het hoogste vrouwelijke ambt, namelijk dat van huisvrouw of moeder, zullen gaan vervullen, om daarin zalig te zijn”.

Dit is dan wel weer een heel ander uiterste! Ik heb geen idee hoe dit ingevuld zou moeten kunnen worden. Meisjes niet laten studeren met de gedachte dat er wel voor hen gezorgd wordt binnen een huwelijk? En mocht het niet tot een huwelijk komen? Dan alsnog een studie oppakken om in het eigen onderhoud te voorzien? En hoezo, hoogste ambt als huisvrouw of moeder? En waarop is dit gebaseerd? Ergens vaag hoor ik een weerklank uit een tekst uit 1 Timoteüs 2 vers 15. Overigens een ‘lastig’ bijbeldeel om te begrijpen en naar het nu over te zetten. Vrouwen mogen geen onderwijs geven (dus alleen maar mannelijke catecheten? dat wordt een groot probleem) en mannen moeten met geheven handen bidden…..

Kortom, ik snap geen barst van dit soort artikelen. Ze zetten me wel aan het denken.En maken me kwaad, tenminste dat laatste artikel. Het ambt van de vrouw als huismoeder. Wat een verspilling van talenten. (ja, ik weet dat je in je taak als moeder ook veel talenten kwijt kunt/nodig hebt) Wat een kortzichtige visie op ouderschap. Wat een toegeven aan traditie, in plaats van nadenken over bijbelse noties. Dat laatste mis ik, in beide artikelen.

Wat vind jij?

 

Vorige

New-Wine, aflevering zes

Volgende

Oordelen

 1. Ik herken je boosheid en heb aan de lijve ervaren dat ik enkel goed was voor het huishouden.
  Het navolgende lied van Barbara Streisant vertaalt de waaroms:

  [Prayer]
  God, our merciful father,
  I’m wrapped in a robe of light,
  Clothed in your glory
  That spreads its wings over my soul.
  Maybe I be worthy
  Amen.

  There’s not a morning I begin without
  A thousand questions running through my mind,
  That I don’t try to find the reason and the logic
  In the world that God designed.
  The reason why
  a bird was given wings,
  If not to fly and praise the sky
  With every song it sings.
  What’s right or wrong,
  Where I belong
  Within the scheme of things…
  And why have eyes that see
  And arms that reach
  Unless you’re meant to know
  There’s something more?
  If not to hunger for the meaning of it all,
  Then tell me what a soul is for?
  Why have the wings
  Unless you’re meant to fly?
  And tell me please, why have a mind
  If not to question why?
  And tell me where-
  Where is it written what it is
  I’m meant to be, that I can’t dare
  To have the chance to pick the fruit of every tree,
  Or have my share of every sweet-imagined possibility?
  Just tell me where, tell me where?
  If I were only meant to tend the nest,
  Then why does my imagination sail
  Across the mountains and the seas,
  Beyond the make-believe of any fairy tale?
  Why have the thirst if not to drink the wine?
  And what a waste to have a taste
  Of things that can’t he mine?
  And tell me where, where is it written what it is
  I’m meant to be, that I can’t dare-
  To find the meanings in the mornings that I see,
  Or have my share of every sweet-imagined possibility?
  Just tell me where- where is it written?
  Tell me where-
  Or if it’s written anywhere?

 2. Sorry beetje lange reactie

  • nou ja, dat geeft niet. (dat de reactie lang is) Ik heb die film ooit gezien, vond ik heel bijzonder..
   Mooi lied, met een mooie tekst!

 3. Ik begrijp je boosheid. Werd ik ook. Ik ben meer voor het zelf kiezen: als je als stelletje besluit dat beide ouders werken: prima! Als je besluit dat de man voor het gezin zorgt en de vrouw voor het inkomen: ook prima! Als je besluit dat de vrouw voor het gezin zorgt en de man voor het inkomen: ook prima! Gebruik idd je talenten en wat je fijn vindt: als jij lekker in je vel zit met wat je doet, geeft dat ook positiviteit aan je kinderen. Overigens zijn er tegenwoordig vlgs mij genoeg gezinnen met tweeverdieners die niet kunnen kiezen omdat ze anders te weinig brood op de plank hebben of de kinderen niet kunnen laten studeren. Ik ben er vooral boos om dat vrouwen niet zouden moeten studeren als er te weinig geld is! Ik denk dat je gewoon naar de persoon zou moeten kijken: de een is meer een studiebol en de ander is meer een werker.

  Over ambten: In de bijbel kan je een aantal dingen lezen zoals dat God het huwelijk heeft ingesteld en ook dat Hij de ambten heeft ingesteld. God heeft de ambten ingesteld voor mannen zoals staat in 1 Timotheus 3. In de bijbel staan ook heel veel voorbeelden van vrouwen die supergoed werk hebben verricht terwijl ze geen ambt vervullen. Debora had een hoge politieke functie. Ik zou dus zeggen: vrouwen ga aan de slag in allerlei functies zoals pastoraal medewerker en catecheet! Aan de andere kant is de schoonmoeder van mijn broer dominee in de PKN kerk. Maar ik ga haar toch echt niet vertellen dat ze moet stoppen met het goede werk dat ze doet! Ik zie dat niet als zonde ofzo. Ook hebben we in Geneve tijdens een zussenreis een vrouwelijke dominee gehad die tot tranen toe kon preken. Moet je dan zeggen dat ze dat werk niet mag doen?

  • Ha Jozien, bedankt voor je uitgebreide reactie. In het ND van vandaag stond nog weer een reactie op het artikel over al dan niet werkende vrouwen. Ik begreep niet eens goed wat er bedoeld werd, maar in ieder geval houdt het de gemoederen bezig.
   Wat betreft ambt en vrouwen, ik schreef er al eerder over en weet het domweg niet. Misschien zouden de ambten moeten/ kunnen veranderen, zoals ze nu binnen onze kerken zijn ingevuld. ik noem maar wat. Wat ik nu al diverse keren gemerkt heb, is dat kerkenraden soms op bijzondere manieren reageren, daarvan denk ik dat het zeker een gemis is dat er geen vrouwen inzitten/ meedenken of wat ook.
   Nou nee, ik zou niet gaan zeggen dat iemand geen predikante meer mag zijn. Uiteindelijk zijn dit geen dingen waar je zaligheid van af hangt. (denk ik)
   groet!

 4. Wat het krantenartikel betreft begrijp ik je boosheid. Mensen worden genoodzaakt beide te werken gezien de hoge hypotheken en studie van de kinderen. Waar er maar één verdient hebben mensen het niet makkelijk.
  Wat de ambten betreft heb ik hier een hele Bijbelstudie liggen, die uitlegt dat de gemeente waar Paulus de preekrestrictie oplegt er ongeregeldheden waren onder de vrouwen en dat het dus niet zomaar overal opgeplakt kan worden. Gezien mijn eigen goede ervaringen met domina’s ben ik geneigd deze uitleg te geloven.

  • ha Anne, dank je wel voor je reactie. Behalve die preekrestrictie, lees ik bij Paulus ook nog opmerkingen over wie het eerste geschapen is en dat dat invloed heeft. Ik ben er gewoon niet uit, voorzover je er hier ook uit komt. En net zoals er goede en minder goede dominees zijn, zullen er ook goede en minder goede domina’s zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén