Gehoord, gezien, gelezen en gedacht

Mannen en vrouwen deel drie

Vorige week werd ik gebeld door een van mijn collega’s: “We willen een bidstond organiseren voor ons bedrijf, om te bidden voor een goede afloop in deze hectische tijden. Wil jij een bijdrage leveren, een gebed, een lied, een (korte) overdenking?”. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Natuurlijk wil ik dat! (De vraag of ik het kan, die komt vanzelf wel, waarschijnlijk vlak voordat die dienst begint.)

Vorig jaar schreef ik twee  blogjes over het onderwerp mannen en vrouwen in de kerk. Inmiddels heeft de synode van onze kerken vergaderd, onder anderen over dit onderwerp. De korte uitkomst is dat er eerst een studie over de invulling van de ambten gaat komen, voordat er verder gesproken kan worden over de plaats van vrouwen hierin. Dit is dan mijn vertaling van het geheel.

In grote lijnen heb ik de discussies op de synode via het live-blog van het ND gevolgd. Er is pittig gesproken, tussen de broeders. Er is veel geschreven, in kranten en op weblogs. Kritische vragen zijn gesteld, kritische kanttekeningen gemaakt. Is het een luxe probleem, bezig te zijn met/ over dit onderwerp, terwijl aan alle kanten mensen de kerk verlaten/ ontvluchten?

Ik las mee in krant en internet, en zat af en toe (=regelmatig) met gekromde tenen. Al die mannen die maar over vrouwen praten. (ik snap dat dat nu eenmaal zo werkt in deze kerkstructuur, en toch!) “Ik ben trots op onze vrouwen”, zo sprak de een. “Er is (nog?) zoveel mooi werk voor vrouwen te doen, zoveel mooi bezoekwerk..

Het deputatenrapport waarin gesteld werd dat alle ambten open kunnen voor vrouwen, werd ‘afgestemd’. Nu dus eerst onderzoek naar de ambten, zoals die nu ingevuld zijn. Is dat zo rechtstreeks uit de bijbel te halen? Welke rol speelt cultuur hierin?

Ga nog maar even door met studeren, beste mannen broeders.  We wachten het wel af, of niet, dat kan ook nog. Intussen kan ik blij worden van video’s op You tube. Deze bijvoorbeeld:

 

en voor als je nog tijd hebt, nog eentje:

 

Mijn taak tijdens de ‘dienst’ voor ons bedrijf? Ik heb het nog niet helder, maar zie wel uit naar die avond!

 

 

Vorige

De avond uren van een zestig-jarige

Volgende

Worden als een kind

  1. Tuurlijk moet je het gaan doen. Je hebt er de capaciteiten voor gekregen, dan mag je ze ook inzetten.
    Gods zegen hierbij gewenst.

  2. Dank je, Henk! Vanavond was dé avond, het was een bijzondere bijeenkomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén