Gehoord, gezien, gelezen en gedacht

Still haven’t found what I’m looking for

Een paar weken geleden vroeg iemand me wat ik in mijn vakantie ging doen. We gingen naar NewWine, maar wat vertel je dan? Ik vertelde dat we naar een conferentie zouden gaan, waar veel gezongen wordt en waar veel sprekers hun verhaal vertelden en dat dit alles christelijk is. O, was de reactie, “dus je gaat de hele dag “Kumbaya my Lord” zingen?” Dat bevestigde ik maar, al kon ik me niet herinneren dat we dat lied ooit  op NewWine zongen.

We gingen naar NewWine. Het was Nederlands weer, ons veld was gezellig, met bekende en onbekende mensen. Iedereen komt naar NW met verwachtingen en hoop en er is een gezamenlijke basis. Dat maakt het bijzonder en laagdrempelig.

In de openingsbijeenkomst (zaterdagavond) werden we uitgedaagd uit onze comfortzone te stappen. De volgende ochtend mocht ik meehelpen oppassen, op kindertjes van 1 à 2 jaar. Voorwaar, een uitdaging!

De rest van de week stapte ik best uit mijn comfortzone, wat die ook wezen moge. We hoorden preken van Derek Morphew, over pinksteren en verder. Derek was de hoofdspreker.  Hij hield iedere dag een ‘preek’. Gedegen verhalen, die niet altijd even makkelijk te volgen waren. We leerden over parallellen tussen delen van het oude testament en nieuwe testament. Dit waren voor mij nieuwe verbindingen.  In een van de diensten werden we opgeroepen te vragen of we met de Heilige Geest vervuld mochten worden. In een andere dienst werd geluisterd of er een woord van God voor een ander zou komen.

In weer een andere dienst werden we gevraagd een gebed mee te bidden zodat we iemand vergeving konden geven. Zo te zien/horen deed iedereen mee. Ik ook, het was bevrijdend. In diezelfde dienst werd gebeden voor genezing, en er zijn inderdaad een aantal mensen genezen. (maar toen was ik al niet meer aanwezig, dus ik heb dat van horen zeggen)

Oei oei, voor mij best wel uit mijn comfortzone getrokken! Ik weet niet zo goed wat ik er mee moet, en ik moet van mijzelf altijd ergens iets mee. In die zin waren al deze dingen voor mij verwarrend. En natuurlijk waren we dit jaar niet voor de eerste keer op NewWine en hadden we het programma van te voren bekeken. In die zin dus geen grote verrassing. En toch… ik blijf maar weer puzzelen. Moet ik streven naar de gaven van de Geest? Zo wordt het alweer moeten. Genezen, woorden van profetie uitspreken, het spreken in tongen, met name deze gaven kregen de aandacht. Ik denk wel (bijna) zeker te weten dat ik die gaven niet heb.

Ben ik nu klaar met NewWine? Geen idee. Ik heb genoten van Otto de Bruijne, die zijn verhaal heel relativerend begon met: de werking van de Geest is ook het brengen van gerechtigheid aan hen die verdrukt worden. (maar misschien moet je een en ander niet tegen elkaar uitspelen) Niettemin, dit verhaal raakte me enorm. Echt tot diep in mijn ziel. De muziek die erbij gedraaid werd, raakte me nog meer: “Kumbaya my Lord”….

Ik heb genoten van een avond met Elise Mannah! Wat een geweldig mooie muziek, wat een goede band, wat een vakvrouw! Ik heb genoten van een workshop biblejournaling. Ik heb genoten van de contacten, mensen die langskwamen, (nieuwe) familieleden die ik ontdekte,  korte gesprekjes bij de douches, het plezier, de kinderen die van alles en nog wat organiseerden om maar geld binnen te halen voor het goede doel. Zelfs de corvee die we als groep hadden, (het schoonmaken der toiletten) was niet echt fijn maar wel leuk.

Het kwam enorm binnen dat in een van de diensten gebeden werd voor ‘gemeentestichters’. Aan het eind van een dienst werden kerkplanters, voorgangers verzocht te gaan staan. De spreker sprak een gebed uit, en vervolgens waren er veel meer mensen die voor de staande mensen gingen bidden. Een zegen!

En de titel van deze blog en dit lied? Een knipoog naar mijn tijdlijn opTwitter en Facebook. En als ik eerlijk ben? Ik was op zoek naar ‘geestelijke’ rust op NewWine……

Vorige

Laatste brunch (van dit seizoen)

Volgende

Op de wind letten.

10 Reacties

 1. Wat schrijf je toch mooi. Met een vleugje humor waardoor het licht en plezierig is. En als ik het zo lees dan zou de toespraak van Otto mij het meest na aan het hart liggen. Want dat is ook voor mij de uiteindelijke sleutel van alles en staat in
  Micha 6:8 Er is jou, mens, gezegd wat goed is,
  je weet wat de HEER van je wil:
  niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten
  en nederig de weg te gaan van je God. Klaar zo simpel kan het zijn. Liefs Lineke

 2. Johan Ploegman

  Hallo Margé, mooi dat je je ervaringen op NW deelt. Ik was er zelf ook, heb veel bekenden en familie gezien, maar jou helaas niet! Ik heb wel veel dezelfde dingen meegemaakt en bij mij maakte het een verlangen wakker (voor zover dat nog sliep) naar het meer en meer zichtbaar, tastbaar en voelbaar worden van het Koninkrijk. Dit niet in de laatste plaats in de uitwerking ervan in sociale gerechtigheid, zoals jij ook schrijft. Ik was wel bemoedigd door alle (persoonlijke) verhalen daarover, en ook door de gedegenheid waarmee dit in het onderwijs werd onderbouwd. Maar vooral ook door de volle breedte van het leven waarin dit werd uitgewerkt in alle programmaonderdelen. Er werd ook nog benadrukt dat voor zover er op NW een disbalans zou zijn in het aandacht vragen voor de ‘bijzondere’ gaven van de Geest dit te maken heeft met het feit dat ze lange lange tijd een ondergeschoven kindje zijn geweest in de kerken. Ik ben echt weer gaan geloven dat wij met veel meer verwachting van Gods werkzame aanwezigheid in het leven mogen staan. En die gaven, ik ga er maar in alle ontspannenheid voor bidden, en dan zien we wel wat er eventueel nog onontdekt was gebleven in mij. 🙂
  Zegen en vrede gewenst voor jou!

 3. Johan Ploegman

  Hallo Margé, mooi dat je je ervaringen op NW deelt. Ik was er zelf ook, heb veel bekenden en familie gezien, maar jou helaas niet! Ik heb wel veel dezelfde dingen meegemaakt en bij mij maakte het een verlangen wakker (voor zover dat nog sliep) naar het meer en meer zichtbaar, tastbaar en voelbaar worden van het Koninkrijk. Dit niet in de laatste plaats in de uitwerking ervan in sociale gerechtigheid, zoals jij ook schrijft. Ik was wel bemoedigd door alle (persoonlijke) verhalen daarover, en ook door de gedegenheid waarmee dit in het onderwijs werd onderbouwd. Maar vooral ook door de volle breedte van het leven waarin dit werd uitgewerkt in alle programmaonderdelen. Er werd ook nog benadrukt dat voor zover er op NW een disbalans zou zijn in het aandacht vragen voor de ‘bijzondere’ gaven van de Geest dit te maken heeft met het feit dat ze lange lange tijd een ondergeschoven kindje zijn geweest in de kerken. Ik ben echt weer gaan geloven dat wij met veel meer verwachting van Gods werkzame aanwezigheid in het leven mogen staan. En die gaven, ik ga er maar in alle ontspannenheid voor bidden, en dan zien we wel wat er eventueel nog onontdekt was gebleven in mij. 🙂
  Zegen en vrede gewenst voor jou!

 4. Dank voor je blog. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar het in verwarring gebracht worden over wat er van ons wordt ‘verwacht’, over welke ruimte we krijgen van God (waarschijnlijk veel groter dan de ruimte die we nu innemen) en het hoe en wat van Geestelijk leven, ja dat herken ik zeker! Gelukkig hebben we een geduldige God! Wat bijzonder mooi dat Kumbaya werd gedraaid, na jou gesprekje met iemand… Een knipoog van God.

  • Ja, gaaf hè, die knipoog! Ik houd daar van! Gewoon blijven zoeken, denk ik maar. Dank voor je reageren, dat wordt gewaardeerd.

 5. Ik ben nog nooit bij NewWine geweest, maar door jou blogs krijg ik een idee en het zou goed kunnen dat ik het het zelfde zou ervaren als jou. Ik herken wel wat van Opwekking en van de evangelische gemeente waar ik lid ben en die waar ik ben geweest. Er staat vandaag een goede column van Adrian in het ND over NewWine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén