Gehoord, gezien, gelezen en gedacht

Tussen oud en nieuw

In de maand november ging ik met een  klant naar de kledingbank. Na jaren sappelen en met hulp, is  ze van haar schulden af. Schone lei, etc. De inkomsten zijn blijvend laag. Bewindvoering is nog steeds aan de orde, nu echter vrijwillig.

We reden vrolijk naar de kledingbank. Omdat ik toch recent mijn kleding kritisch had bekeken en gesorteerd bracht ik mijn overtollige waar mee. Er wordt voor iedere klant een uur gereserveerd. In dat uur komen er geen andere mensen binnen, alleen de vrijwilliger van dienst. Nu heeft mijn klant een beetje keuzestress, dus ik betwijfelde of het zou lukken. (note to self: bij volgende afspraak rekening mee houden).

Voor mijn klant was de kledingbank een waar paradijs. Het was of ze bij de gepimpte Bijenkorf in Amsterdam rondliep. Zoveel keuze, zoveel mogelijkheden. En wat mocht ze veel kleren meenemen! Zelfs een extra mooie feestjurk, om met kerst te dragen. En had ze nog handdoeken nodig? Geen probleem, ook dat werd geregeld. Met gevulde tassen en een overgevuld hoofd reden we weer naar haar huis.

En ik? Ik werd aan het denken gezet. Kleding kopen doe ik vaak zonder echt na te denken. Soms als beloning voor mezelf. Eerlijk gezegd let ik weinig op het land van herkomst. Na verloop van tijd ruim ik mijn kast op en geef kleding weg, of ik breng het naar de kledingbank. Ik zorg ervoor dat mijn kleding er nog goed en niet al te gedragen uitziet als ik het wegdoe. Tja, dan kun je best weer wat nieuws kopen, toch?

Als ik er over nadenk, geef ik dus alleen maar iets weg wat niet meer nieuw is. Soms zijn mensen aangewezen op de kledingbank, zij hebben zelden tot nooit nieuwe kleding. Ik wel. Ik heb er geen oplossing voor, behalve dan aan iemand nieuwe kleding te gaan geven.

Het voelt als makkelijk scoren om “overbodige”kleding weg te geven, zelf (zeer) regelmatig nieuwe spullen te kopen en een “goed” gevoel te krijgen door naar de kledingbank te rijden…..Maar hoe het anders moet/ kan?

Deze blog schreef ik in het kader van de bloghop  december/ januari. Het thema: tussen oud en  nieuw. Host is deze keer Marc Volgers.

Vorige

Bloggen voor het CGMV

Volgende

Wanneer deed je voor het laatst iets voor het eerst?

  1. Ik ben blij met tweedehands kleding zo draag ik altijd bijzondere kleding wat nieuw niet te betalen is.

  2. Proficiat met het winnen van de Bloghop! Ben benieuwd naar het nieuwe thema en wens je succes met het hosten ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén